Rengøring

En god rengøring i hjemmet støtter dig selv og familien i at passe på hinanden i hverdagen. Rene hænder, god køkkenhygiejne og omtanke i adfærden er også vigtige, men fungerer i et samspil med din rengøring. Hygiejneheltene bruger også tid på rengøring, så sikkerhed og indsats i hjemmet kan passe på jer hele tiden – ikke kun i smitteperioder.

Men der er dog ekstra grund til at være en opmærksom helt i denne tid – se fx videoen herunder.

1. Hvordan er det så med håndtag hjemme hos jer?

Alle mulige ting man rører ved kan overføre bakterier til hænderne; det er helt naturligt. Men man kan med fordel være ekstra opmærksom på håndtag – fx køleskabet, køkkenskabe, dørhåndtag og lignende – men også fx gelænder derhjemme og i skolen, i daginstitutionen eller på arbejde. Hvor man har mulighed kan man gerne gøre sit til, at de bliver gjort rene med jævne mellemrum – derhjemme man i hvert fald være med.

Der er ikke nogen grund til at være bange for håndtagene (og de bider heller ikke), men man skal dog gerne være opmærksom med hvornår og hvordan man bruger dem, så man fx kan vaske dem og sine hænder, da begge dele hjælper til at stoppe smitten. Samtidig er nogle håndtag – fx det gelænder vi nævnte før – faktisk ret vigtigt for sikkerheden, så man skal helst finde en vej til stadig at bruge dem. Det er nok også svært at bruge køleskabet uden et håndtag, måske?

  • Har I været på tur derhjemme for at tale om håndtag? Om hvornår og hvordan man gør dem rene? Om hvad man gør i familien, hvis man kan mærke, at de klistrer eller kan se, at de trænger til rengøring? Siger man det fx til nogen?
  • I kan jo fx lave en lokal afdeling af håndtagsbanden – så man måske på tur stiller sko på plads og vasker håndtag derhjemme?
  • Man kan også lege med vandfarver og se på, hvor let det er at få farve fra håndtaget rundt i huset.

Find gode råd til den almindelige rengøring her – og husk måske også at tale om, hvordan man kan navigere med og om håndtag i det offentlige rum, så man føler sig tryg og sikker. En større artikel på videnskab.dk har også kigget på praktiske råd til rengøring under corona.

Sundhedsstyrelsens håndbog til lette løsninger fortæller også om håndtag – den kan både bruges hjemme, i skole, daginstitution og på arbejde.

2. Skal man bare bruge så meget som muligt? Er det godt for miljøet?

Nej, mere er ikke det samme som renere. Det er faktisk ret vigtigt at få talt med alle hygiejneheltene i hjemmet om, at der hverken med sæbe, håndsprit eller rengøringsmidler er nogen fordel ved at bruge MEGET. Til gengæld er der en stor fordel, når man bruger den rette mængde på den rigtige måde.

Den gode hygiejnehelt skal helst også få snakket om rengøringsmidler i med alle i familien. For hverken med sæbe, shampoo eller andet har man selv eller miljøet godt af for meget eller for lidt, men man har helt sikkert godt af at snakke om hvornår, hvordan og hvorfor man bruger de forskellige midler og muligheder.

Prøv fx med vilje at tage ekstra meget sæbe på hænderne til håndvask. Blev det sværere eller lettere? Husk måske også at snakke om, hvad sæben egentlig gør og skal til for (nysgerrig forældre kan læse denne artikel for at svare på hygiejneheltenes spørgsmål). Man kan også prøve at komme lidt glitter i en smule olie og prøve, hvordan det virker at vaske hænder med vand, med vand og sæbe eller måske kun med håndsprit.

Læs evt. mere om rengøringsmidler og miljø hos Miljøstyrelsen her.

3. Hvordan får man gode vaner?

Først og fremmest gennem gentagelse. Men da dét jo netop er udfordringen, så kan det være en god start at lægge en plan. Prøv sammen at skrive ned, hvad der skal gøres rent derhjemme og hvor tit. Er der noget, som små hygiejnehelte kan lave? Er der noget som små og store kan lave sammen?

Dette kan også være en vigtig hjælp for de mindre hygiejnehelte, at de kender mere til, hvordan man gør i praksis. Især fordi man ofte bedre forstår, hvorfor oprydning faktisk er en hjælp til selvhjælp – ude og hjemme.

Det er en god idé at bygge en plan med fast frekvens. Det er sundt for vanens skyld – og gør det også lettere at huske. Hvis man synes, at gentagelse hver dag eller hver uge af det samme bliver trivielt, så se på, om man kan dele opgaverne op, så man fx skal lave én opgave den ene uge og en anden den næste – og så bytte tilbage igen.

En sådan plan eller liste ser naturligvis forskellig ud fra hjem til hjem – men en almindelig liste kan fx se ud som denne her, være bygget ud fra en plan som denne her eller tilpasse sig størrelsen på husets hygiejnehelte som denne her. Man skal naturligvis stadig være opmærksom på myndigheders vejledning til særlige situationer.

Se også generelle tips til rengøring hjemme i gode råd til den almindelige rengøring her.