Tøj & Køkken

I køkkenet og vaskemaskinen er der mange bakterier på spil. Det er der faktisk i det meste af vores liv. Langt de fleste  af dem er helt naturlige og hjælpsomme, men for en hygiejnehelt er det godt at være opmærksom, så man holder øje med hvor de er, hvor de gør gavn, hvor de bare helst ikke skal være og hvordan man sørger for, at de ikke kommer det forkerte sted hen.

1. Ved du hvorfor og hvordan man vasker tøj? 

Beskidt tøj kan mere end at lugte eller se plettet ud. Beskidt tøj kan også føre bakterier med sig, som kan irritere din hud og føre til eksem, svamp eller sygdom. Især undertøj, håndklæder, viskestykker og karklude bør af samme grund skiftes ofte – nogle dagligt. Men har I talt i familien om hvornår? Og hvor man gør af det?

Læs evt. flere gode råd om tøjvask her. Har I uddelt kørekort til vaskemaskinen hjemme hos jer?

Når man skal vaske tøj er noget af det vigtigste, at man sorterer. Dels kan farver naturligvis smitte af (men det er en anden slags smitte), men det handler også om bakterierne. Sengetøj, håndklæder, viskestykker, karklude og undertøj har fx behov for andre temperaturer end fx bukser og trøjer. Og husk også, at tøj fra vasketøjskurven jo ikke er rent – det kan være en god idé at vaske hænder efter at have valgt den rette sortering og temperatur på vaskemaskinen.

Men hvordan er det så med miljøet og klimaet? Læs bl.a. mere fra Miljøstyrelsen om brug af kemi i tøjvask her, men først og fremmest er korrekt temperatur og dosering vigtigt for at passe på miljøet og klimabelastning. Man skal fx også tænke på, at sygdom er skidt for miljøet – det koster fx tid og behandling – så når man vælger rigtig temperatur til sikker vask er man også med til at passe på klima og miljø.

2. Hvordan kan man passe på i køkkenet?

God mad handler naturligvis om nydelse og næring. Men det handler også om sikkerhed. Både under indkøb, tilberedning, opvarmning, nedkøling og opbevaring er derfor mange gode ting at lære, så en hygiejnehelt får god energi til hverdagen.

Som nævnt er langt de fleste bakterier i maden helt naturlige og ofte også meget hjælpsomme (fx i mælk, yoghurt eller ost), men de kan føre til sygdom, hvis man ikke holder ting adskilte, sørger for rette temperaturer til tilberedning, nedkøling og opbevaring eller sikrer en god håndhygiejne og rengøring i køkkenet.

Et af de vigtigste værktøjer til god hygiejne i køkkenet er orden og håndvask – med godt overblik, god plads og rene hænder er man godt igang. Det næste gode værktøj er træning. Tag sammen i køkkenet for at snitte, skære, stege og koge – sådan kan I bedst sammen lære om at passe på.

Du har måske hørt om bakterier som campylobacter, salmonella, e-coli – eller måske også om norovirus. Det vigtigste er dog ikke at kende deres navne, men snarere at kende de gode principper for, hvordan man kan sørge for god mad uden problemer.

Læs Gode Råd om køkkenhygiejne derhjemme her, eller læs mere om hvordan man også kan lære mere i skolen på www.madkundskabsforum.dk.

Fra skolen kender du måske kogebogen Mit Kokkeri – den har også gode tips til at starte med hygiejnen i køkkenet.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man finde en lang række guides til den gode hygiejne i private hjem – se fx her om at holde fødevarerne adskilt eller om at skylle frugt og grønt.

3. Hvordan lærer man mere i familien?

Der er mange trin i både tøjvask og i madlavning som kan være forvirrende eller kræver øvelse. De gode hygiejnehelte går derfor helst på opdagelse sammen, så de kan opdage, spørge, forklare og træne. Har I måske aftalt en fælles maddag? Eller har børnene i familien sin egen dag til madlavning – og nogle gange også indkøb? Og har fået lov til at hitte ud af vaskemaskinens knapper?

På kort og lang sigt er fælles snak, dialog og træning en af de bedste måder at få lært, hvordan man gør – og til at deles om opgaverne, naturligvis.

Prøv fx

  • Karkludskursus
    • Hvad skal den bruges til, hvad skal den undgå, hvor tit skal den skiftes og hvorfor? Kan den kun bruges til kar? Kan den bruges til næser? Er den til genbrug?

Du kan også prøve:

  • Cool kylling
    • Lav et måltid sammen – fx med en hel kylling; hvad skal man huske hvornår – og hvorfor? Hvad gør man med rester? Hvor skal det stå i køleskabet?
  • Køleskabsekspedition
    • Hvad er en holdbarhedsdato? Hvordan lugter gammelt? Er hvide pletter på leverpostej normalt? Hvorfor er brødet nogle gange grønt?
  • Tryk trygt en tøjvask
    • Tag en snak om vaskemaskinens knapper – hvad gør de? Hvordan vælger man rette temperatur? Hvad gør vaskepulveret? Kan det spises? Kan det bruges i toilettet?
  • Næse for nyvask
    • Hvordan lugter sved i tøjet? Hvordan lugter jordslået tøj? Hvordan lugter lufttørret tøj? Hvordan lugter vaskemaskinen? Hvorfor lugter vaskemaskinen?  Kan næsen hjælpe øjnene med at vaske tøjet?

Find selv på flere idéer, der giver børnene kompetencer til køkken og vaskemaskine  – de lærer hurtigt. Find evt. også små og store tips på www.e-bug.eu (også på dansk) til emner og materialer.